Bina Cephe Uygulamaları

Bina cephe uygulamaları ya da giydirme cephe denildiğinde, modern mimari yapılar akla gelmektedir. Genel anlamda mühendislik, yapım ve montaj sistemi olarak ifade edebileceğimiz giydirme cephe uygulamaları, yapıya şıklık ve prestij kazandıran çalışmalardır.

Dünya üzerindeki ilk örnekler incelendiğinde yalıtımlı ve işlenmiş camlar ön plana çıkmaktadır. Alüminyum ve cam sanayi gelişimlerin olmasıyla birlikte giydirme cephe işlemlerinde de değişimler başlamıştır. Bu ki malzeme sayesinde binanın ağırlığında azalma yüksekliğinde ise artma söz konusu olur hale gelmiştir. 1930’lu yıllar için yüksek binaların olmaz olmazı halinde gelen giydirme cephe işlemi 1950’li yıllarda yüksek binaların simgesi haline dönüşmüştür.

Genelde döşemelere veya kolonlara asılan giydirme cephenin taşıyıcı özelliği yoktur. İnşaat teknolojisinin gelişmesiyle dış cephede betonarme veya tuğlanın taşıyıcı olmak zorunda olmaması, giydirme cepheyi modern binalarda tercih edilen bir sistem haline getirmiştir.

Giydirme cepheler, yüksek katlı binalarda kalın ve hantal beton duvarlar yerine ince bir cephenin oluşmasını sağlar. Bu sayede de hem bina yükü hafifler hem de yapının iç mekanındaki kullanım alanı artar. Bu nedenle son yıllarda giydirme cepheli yapılar sıkça tercih edilmektedir.

Giydirme cepheler son derece estetik yapıların oluşmasını sağlamaktadır. Hafif olması, estetik bir görünüme sahip olmasının dışında güneş ışınları, yağmur, çevresel etmenlerin içinde yer alan gürültünün ve diğer faktörlerin zararlarından binanın korunmasını sağlamaktadır. Doku bozukluklarının önüne geçilmesi hatta renk kusurlarının oluşmaması gibi nedenlerden dolayı da sıklıkla tercih edilmektedir. En önemli tercih nedenleri arasında ilk sırada yer alan etmenler ise hem yalıtım anlamında hem de enerji anlamında tasarruf sağlamasıdır.

Efe Group, cam, alüminyum, kompozit, paslanmaz, seramik, granit, compakt laminant, ahşap gibi malzemelerlerle yapıları şık ve prestijli hale getiriyor. Mevcut projeleri veya mimari proje çerçevesindeki kendi tasarımlarımızı 3 boyutlu modellemelere sadık kalarak birebir uyguluyoruz.